Szabad kezet a hitben, pontos útmutatást a fogápolásban

Arról már kifejtettem a véleményemet, hogy szerintem érdemes ráhagyni a gyerekekre, hogy akarnak-e hittant tanulni, illetve hogy szeretnék-e, hogy az életük szerves részét képezze ez a világ, vagy sem. Amiben viszont érdemes szorosabban fogni őket és pontos útmutatást adni, az többek között a fogápolás és a szájhigiénia.

Itthon sajnos jellemzően rosszak az emberek fogai. Ez visszavezethető arra, hogy fogorvoshoz menni nem a legolcsóbb mulatság, vagy arra is, hogy a berögződött sztereotípiák miatt nem merünk elmenni, már csak akkor, ha nagyon muszáj. Ezen kívül a legnagyobb hiányosság a tudatos nevelésben van. Tehát, amit mindenképpen pontosan meg kell tanítani a gyerekeknek az az, hogy mikor, hogy és meddig mossanak fogat. Hiszen bármennyire is lehet egy fogtömés olcsó, a vele megélt traumát (a gyerekek számára) senki nem fogja téríteni. Az egészséges, ép fogak bármennyit megérnek! Főleg, hogy a helyes fogmosással és hozzáállással meg lehet előzni az ezzel kapcsolatos problémákat és megkímélhetjük magunkat és a gyerekeinket a felesleges traumától, pénzkidobástól és az elvesztegetett időtől.

Vannak egyébként a hagyományos töméseken kívül más megoldások is, ám ezek nem alkalmazhatók minden esetben. Miről van szó? Úgy nevezett inlay / onlay-ekről, vagyis magyarul betétekről. Ezek lényege, hogy egy darabban kerülnek beragasztásra a beteg területre. A nevük pedig pontosan érzékelteti, hogy melyik esetben hogyan kerülnek fel a fogra. Ha inlay betétről beszélünk, akkor azok a úgymond belefekszenek a fogba, míg ha onlay betétről van szó, akkor azok ráfekszenek a tömésre szoruló fogakra. Hogy mire van szükségünk és mire van lehetőségünk ezek közül, a fogorvosunk remekül meg fogja tudni mondani. Csak ne féljünk őt felkeresni és lehetőleg még időben!