Hiszek a napelemekben

A hit alapkérdése mindig az, hogy megkérdőjelezhetetlenül hisszük azt, hogy létezett egy személy, aki jót cselekedett, gyógyított. A hit és az imádság, mindig akkor jön elő erősebben az emberekben, amikor valami rossz történik velük és szükségük van egy spirituális támaszra. Egy olyan megfoghatatlan dologra, amibe bele tud kapaszkodni és általa erőt tud magának kovácsolni, és kilábalni abból az esetleges betegségből, vagy lelki mély pontból amelyben éppen abban az adott életszakaszában van. Ekkor hasznos tud lenni egy képzeletbeli szál, melybe belekapaszkodva, esetleg még imádkozva is túl tud jutni a nehézségeken az ember.

Egyfajta nehézség, vagy inkább pozitív megpróbáltatás az, amikor az ember új kihívások elé néz, ez az új kihívás lehet akár egy napelemes rendszer felszereltetése is. Ilyen kihívások elé állítja magát a szomszédom is, hiszen nagyfokú utánajárásban van a napelemes rendszerek kapcsán. Éppen a kerítés mellett beszélgettünk amikor kifejtette nekem, hogy milyen remek oldalt talált, ahol a kezdeti, bevezető szakasztól felvázolja az oldal a napelem lényegét, és már rögtön az elején tiszta vizet önt a pohárba, hogy mi is a különbség a napelem és a napkollektor között. Hiszen ez a legfontosabb, hogy eldöntsük, hogy napelemre van szükségünk, akkor energiát szeretnénk a háztartásunk számára termelni, hogy a háztartási gépeink, elektromos autóink működését biztosítani tudjuk. A napkollektor egészen más célra tud szolgálni egy háztartáson belül. Amint ezt ecsetelni kezdte a szomszédom, máris tudtam, hogy ezt nem magától tudja, hanem ténylegesen találta ezt a remek oldalt, ahol nagyon közérthető módon, egyszerűen, és jól taglalva a különböző napelemekhez tartozó részek, szóval innen tud mindent. Ki is fejtette, hogy nem is tudja mi lett volna vele, eme szuper oldal segítsége nélkül. Teljesen elveszett lett volna, hiszen honnan is tudhatná, hogy a napelem egyenáramot termel, melyet a háztartási gépek nem tudnak használni, ezért szüksége van egy átalakítóra, egy inverterre, mely az egyenáramból váltóáramot tud csinálni, természetesen nem csak ezt a célt szolgálja, de ez a fő ismérve.

Tehát már tudja a napelemes rendszer működését is. Csak annyi kérdésem volt hozzá, hogy a napelem árak a mai piaci helyzetben miképpen alakulnak? Ezt kifejtésképpen a szomszédom nagyon szakmaiba ment át, hiszen belevette azt, hogy a napelem árak sok mindentől függnek. Egyrészt a teljesítményüktől, ide tartozik ugye a nagyságuk is, hogy hány cellásak. Nagyon összetett már már bonyolultnak is mondható a napelem árak vonatkozásában indított témánk. De a végére kibökte, hogy számos helyről kért árajánlatot, megadva, hogy hány kW-os napelemekre gondolt, illetve, hogy havi szinten mekkora a házuk energia fogyasztása. Még attól a remek oldal árajánlatkérő sablonját is elküldte, ahol annyira jó tanácsokat, hasznos tippeket olvasott. Hiszen akik ennyire értenek a napelemekhez és tudják minden csinyját binját azoknál biztosan kedvezőek a napelemes árak.

A szomszédom helyében én is a napelem árak tekintetében a legjobbat választanám, ennyi információ tudatában. Természetesen azt is figyelembe véve, amit a szomszédom is említett, hogy az ár – érték arányt szem előtt kell tartani, és az inverterből, ami a napelemes rendszer egyik lelke nem szabad olyat választani, mely kedvező áru, de nem jó minőségű. Ügyelni kell ténylegesen, hogy hosszabb időre vesz az ember napelemet, nem pedig egy – két évre, hanem akár 15 -20 évre is.