Bőrtápláló házi szappant készítettünk a jótékonysági vásárra

A gyülekezet, ahova járok, évente több jótékonysági eseményt is szokott szervezni, aminek a bevételét általában szintén egyházi intézményeknek szokta felajánlani. A legutóbb karácsonykor tudtunk ilyen rendezvényt tartani. Ilyenkor összegyűlik rengeteg ember, és egy kellemes napot töltünk el együtt, miközben adományokat gyűjtünk a rászorulók számára. Ezt hol aukció, hol egy vacsora, hol pedig vásár keretein belül tesszük. Én általában ilyenkor a büfében szoktam besegíteni. Házi készítésű süteményeket, édes és sós pitéket, szendvicseket, és üdítőket, teát szoktunk kínálni a vendégeknek. A jótékonysági nap végére a legtöbbször kellemes fáradtság lesz úrrá rajtam. Jó érzés tudni viszont, hogy az aznapi munkámmal másokat segíthetek, ami minden fáradtságot megér.

Nagyon szeretek sütögetni, ezért általában a legtöbb sütit én, és az egyik barátnőm szoktuk elkészíteni, aki szintén a gyülekezet tagja. A klasszikusok mellett mindig előállunk valami újdonsággal is, amit még biztosan nem kóstoltak a vendégek. Öröm nézni, ahogy egyből a mi sütijeinket kapkodják el elsőként. Mind a ketten elég háziasak és kreatívak vagyunk, és szeretünk kézműveskedni is. Ha éppen jótékonysági vacsorát szervez a templom, akkor a büfé működtetése helyett a résztvevők gyerekeinek tartunk kreatív foglalkozásokat. Hol karácsonyi dekorációkat készítünk, hol makramézni tanítjuk őket, hol adventi koszorút készítünk, vagy illatos gyertyát öntünk, és így tovább… Minden évben nagy sikere van ezeknek a foglalkozásoknak. Sok szülőtől hallottam már vissza, hogy a gyerekek milyen büszkén vitték haza a saját kezükkel elkészített dekorációkat.

Sikerült előállnom egy remek ötlettel

A legutóbbi gyülekezeti összejövetelen úgy döntöttünk, hogy itt az ideje annak, hogy újabb jótékonysági rendezvényt szervezzünk, mégpedig egy jótékonysági vásárt. Már azt is eldöntöttük, hogy a befolyó összeget egy gyermekotthonnak fogjuk majd felajánlani. Sokat gondolkodtam azon, hogy ehhez a rendezvényhez most mivel is járulhatnék hozzá, és akkor eszembe ötlött a tökéletes megoldás! Mivel mostanában úgyis kiemelt fontosságot élvez a higiénia, kitaláltam, hogy szappanokat fogok elkészíteni otthon, lehetőleg természetes alapanyagokból. Azért találtam ezt jó ötletnek, mert a kész szappanokat nem csak eladni tudjuk majd. A vásárból megmaradt szappanokat, amiket nem sikerül eladnunk, szintén eljuttathatjuk a gyermekotthonhoz. Így az összes gyerkőcnek és az otthon dolgozóinak lesz mivel mosakodnia és kezet mosnia. Ráadásul ezek a házi szappanok még bőrkímélő és tápláló termékek is lesznek, így duplán nyereségesek.

Bele is fogtam a tervezgetésbe, és elkezdtem receptek után kutatni. Először is utána kellett néznem, hogy miként is zajlik a szappankészítés folyamata. A felhasznált lúg miatt nem kis veszéllyel jár, úgyhogy abban már biztos lehettem, hogy védőfelszerelést is be kell szereznem. Mindenképpen színes, élénk illatú szappanokat szerettem volna, gondolva arra is, hogy egy részük gyerekeknek fog készülni. Találtam egy olyan oldalt, amelyen többféle szappan recept is össze volt szedve. Pontosabban nem csak szappanok receptjeit találtam meg, hanem mindenféle más natúrkozmetikumét is. Ez az oldal pedig nem volt más, mint a Humanity áruház tudástára. Kiszemeltem a legszimpatikusabb szappan receptet, és végig néztem az összetevők listáját. Meglepődtem kicsit, mert nem kevés dologra volt szükség hozzá.

Indulhatott a nagy szappan hozzávaló vadászat!

A már említett védőfelszerelésen kívül kelleni fognak még mérőeszközök, spatulák, öntőformák, illóolajok, illatolajok, természetes színezékek, desztillált víz, nátrium-hidroxid (a lúgoldathoz) és persze valamilyen természetes növényi olaj, ami a szappan alapját adja majd. A Humanity tudástár oldalán találtam egy receptet körömvirágos kakaós szappanhoz. A gyerekek amúgy is megőrülnek a kakaóért és a csokiért, ezért emellett a szappan mellett tettem le a voksomat. Ez a szappan mindenféle olajban is bővelkedik, illetve a körömvirág jótékony hatásai is ismertek. Úgy éreztem, egy kellemes illatú, tápláló szappan receptjét sikerült megtalálnom. Igen ám, de honnan tudom beszerezni ezt a rengeteg összetevőt? Jó lett volna egy helyen megtalálnom mindent. A receptben lentebb görgetve megláttam, hogy a Humanity áruház webshopjáról szinte az összes hozzávalót be is tudom szerezni! Felmentem hát a webshopra.

Mint ahogy az várható volt, a humanityaruhaz.hu/kategoria/szappan_kesziteshez_alapanyag_eszkozok valóban minden kelléket és összetevőt meg is találtam a szappankészítéshez. Találtam spatulát, védőszemüveget, öntőformát, pipettát és keverő kanalat. Úgy gondoltam, most aztán nem fogom sajnálni a pénzt, és minden szükséges dolgot innen fogok megrendelni. Volt egy olyan érzésem ugyanis, hogy az első szappankészítés után nem lesz megállás, és nagyon rá fogok kapni a dologra. Hisz a humanityaruhaz.hu/kategoria/szappan_kesziteshez_alapanyag_eszkozok linken annyi féle összetevő érhető el! Kikísérletezhetem a saját kedvenc illat és összetevő kombinációimat. A szappankészítő workshopba pedig a barátnőmet is bevonhatom, így nem kell majd egyedül megvásárolnom mindent. Felvetettem neki is az ötletet, és abszolút benne volt a dologban.

A kiválasztott körömvirágos szappanhoz pontosan ricinus, repce, olíva, kókusz és pálmaolajra volt szükség, valamint csoki-narancs illatolajra (már a csoki-narancs hallatán összefutott a nyál a számban), és egy kis szárított körömvirágra és kakaóra. Mi úgy döntöttünk, hogy itt nem állunk meg, és az egyveleget megfejeljük egy kis édesnarancs illóolajjal is az extra hatásért. A látványos színért pedig egy kevés sárga pigmentet is szerettünk volna keverni a szappanunkba. Beraktunk mindent a képzeletbeli kosarunkba, és leadtuk a rendelésünket. Többféle kiszállítási mód is elérhető, mi azt választottuk, hogy házhoz szállítsák a rendelésünket. Két nap múlva meg is érkezett, mi pedig nagy örömmel láttunk neki a szappanok elkészítésének. A rendezvényig még ugyan egy egész hónapunk volt, de tudtuk, hogy a házi szappannak egy hónapig állnia kell, mielőtt felhasználható lenne.

Elkészítettük álmaink szappanját

A végeredmény minden várakozásunkat felülmúlta. Csodaszép, illatos szappanokat kaptunk, amelyek tele voltak tápláló olajokkal, és a körömvirág szárítmánynak köszönhetően enyhe bőrradírozó hatása is volt. Meglepődtünk azon is, hogy mennyire jól kiérződött a kakaó és a csoki-narancs illatolaj illata. Mondanom sem kell, a vásáron is nagyon nagy sikere volt a szappannak, és egy jó része az elkészült mennyiségnek el is kelt. Sőt, pár napja még egy kedves üzenetet is kaptam az egyik ismerősömtől, aki vásárolt belőle. Állítása szerint mióta ezt a szappant használja, sosem szárad ki a keze. Szívmelengető volt hallani ezt a dicséretet. Még szerencse, hogy direkt többet készítettünk belőle, mint azt eredetileg terveztük. Mindenképpen szerettünk volna a gyerekotthonba is elég szappant küldeni, és így bőven jutott nekik is.

Annak következtében, hogy a megrendelt összetevőkből még maradt is valamennyi, és amúgy is újabb szappanokat szerettünk volna készíteni, újabb receptek után kezdtünk kutatni. Azt már eldöntöttük, hogy legközelebb valamilyen édes, gyümölcsös illatot szeretnénk kipróbálni, és kecsketejes szappant is szívesen készítenénk. Jó tudni, hogy akármilyen szappan elkészítésébe is vágnánk bele, a humanityaruhaz.hu/kategoria/szappan_kesziteshez_alapanyag_eszkozok oldalon biztosan megtaláljuk hozzá a szükséges összetevőket. Legközelebb még vitaminnal is gazdagítjuk a szappanunkat. Azt hiszem új kedvenc hobbit találtunk magunknak…