Aki kívül rendes, belül is az lesz

Anyukám mondogatta mindig gyerekkoromban, hogy aki kívül rendes, az belül is az lesz. Ezt sokáig nem érettem, aztán úgy gondoltam, hogy a szépségre, a megjelenésre vonatkozik, de így, felnőtt fejjel már tudom, hogy ez a mondás az ember tágabb környezetéről is szól. A hittantanárom is szeretett ilyen bölcsességeket mondani, hogy átültesse a Biblia tanításait a gyerekek számára is könnyen érthető nyelvre. Ezeken sosem gondolkoztam mélyebben, de mostanában mindig eszembe jutnak egy-egy helyzetben és mindig derűs leszek ezektől a kis bölcsességektől.

Hasonló gondolataim voltak akkor is, amikor a fürdőszoba felújításhoz kerestem inspirációt az interneten. A szép fürdőszoba ötletek nézegetése több napot elvitt az életemből, de legalább kezdett körvonalazódni, hogy mit is szeretnék változtatni a jelenlegi berendezéshez képest. A zuhanykabint semmiképpen nem akartam lecserélni, mert én szeretek gyorsan letusolni és nem használnám ki a kád nyújtotta előnyöket. Nem szeretem órákig áztatni magam egy kád forró vízben, mert nagyon kiszárad tőle a bőröm és lelkiismeret furdalásom lesz, hogy ennyi vizet elpazaroltam, miközben öt perc alatt le tudtam volna zuhanyozni, ennek a vízmennyiségnek a töredékéből.

A kevesebb néha több – csak hogy egy újabb bölcsességet mondjak. Idáig tele volt zsúfolva a fürdőszobám, a törülközőktől kezdve a tartalék szappanon át mindent ide zsúfoltam be és ettől kicsit káosz lett. Természetesen eszembe jutott a hittantanárom jótanácsa a fizikai és a lelki rendről, úgyhogy elhatároztam, hogy kipakolom a felesleges dolgokat. A maradékot, amire viszont tényleg szükségem van a reggeli és az esti rutin alkalmával, szépen bepakolom egy kis szekrénybe vagy polcokra, de szigorúan csak rendben, hogy mindent megtaláljak hamar. És mivel az egyszerűség és visszafogottság is nagy erény, letisztult, modern és funkcionális bútorokat veszek; a mostani csicsás tükröt például amúgy sem szeretem annyira. Azért vettem meg néhány éve, mert egy lakberendezési áruházban láttam két fiatal nőt, akik éppen azt beszélték, hogy muszáj egy ilyen tükröt venniük a fürdőszobába, mert ez annyira trendi és csajos. Most már tudom, hogy nem másokat kell utánoznom, hanem arra figyelni, hogy én mit szeretnék, mit tartok jónak. Így lesz a fürdőszobával is.

Azért megengedek magamnak egy kis kényelmet, úgyhogy veszek egy extra puha, plüss fürdőköpenyt, amibe öröm lesz beburkolózni zuhanyzás után. Már ki is néztem egy halvány rózsaszínt, ami remekül fog passzolni a kiválasztott fürdőszobai csempéhez. A csempét is le akarom cserélni, mert a sima, fehér kockák már az agyamra mennek. Valami szebbet és természetesebbet szeretnék, ezért gondoltam a homokszínű, kicsit rózsaszínes csempékre. A növényeimhez is passzolna ez a szín, hiszen egy fekete csempe elé nem feltétlenül tenném be a sötétlila orchideát. Bár ki tudja, ízlések és pofonok.