A vallásunk közösségi színterének megújítása

Egy olyan vallást gyakorlok, és egy olyan felekezetnek vagyok a tagja, ami Magyarországon kis méretűnek számít, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének sokan, akik ebben a vallásban hisznek. Ismerek számos olyan települést, amikről köztudott, hogy főként ilyen vallású emberek lakják. A városban, ahol élek, van egy közös imaház, ahol összegyűlünk és együtt gyakoroljuk a vallásunkat. Korábban az ott lakók miatt voltak kellemetlenségeink, de Magyarország törvényei biztosítják a szabad vallásgyakorlást, így ez a gond is megoldódott rövid úton.

A másik gond viszont az volt, hogy az imaházunk nem volt éppen a legjobb állapotában, főleg a nyílászárók hagytak maguk után kivetnivalót. Éppen ezért a vallásközösség tagjaival úgy döntöttünk, hogy elég ebből, és közös erővel felújítjuk az épületet. Igen ám, de nem voltunk szakértők, így mindenek előtt szükség volt arra, hogy utánanézzünk annak, pontosan mit és hogy kell csinálni. Az én részem lett a nyílászárók cseréjének témája, és bele is kezdtem az interneten való kutakodásba. Nagy szerencsémre rátaláltam a muanyagablakom.hu oldalára, ahol nagyon sok hasznos információt olvastam azzal kapcsolatban, hogy is zajlik egy ablakcsere.

Az első dolog, amit az oldalon írnak, az az, hogy a lehető legjobb döntés, amit meghozhatunk, hogy kicseréljük a régi, rossz állapotban lévő ablakainkat jól szigetelő, műanyag darabokra. Ezeket az ablakokat folyamatosan fejlesztik több téren is, mint például hőszigetelés vagy zajszűrés. Pontosan le van írva az ablakcsere folyamata is lépésről lépésre, azonban azt is megemlítik, hogy ez nem szakértők által leírt szöveg, és mindenképp konzultáljuk olyannal, aki jártas ebben a dologban, ha nem vagyunk biztosak magunkban.

Kétféleképpen lehet a régi nyílászárót kicserélni. Az első, ami az egyszerűbb megoldás, az az, amikor bontással eltávolítjuk a régi ablakot, és a helyén csak egy lyuk marad. Ide fog beépítésre kerülni az új műanyag ablak. A másik megoldás esetében a régi ablak kerete megmarad, majd ebbe építik be az újat, ám ez sok buktatót rejt magában, amire az ember nem is gondolna. Éppen ezért ezt a szakemberek nem szeretik alkalmazni és nem is szokták javasolni. A bontásos eljárás esetén teljesen ki kell bontani az egészet végig a nyers tégláig. Erre azért van szükség, hogy a szakemberek láthassák, meddig is ér a fakeret, és ez sajnos nagy kosszal és rendetlenséggel jár, de azt hiszem, megéri a végeredményért cserébe.

Sajnos az is előfordulhat, hogy a falat is igencsak meg kell bontani, hiszen valószínűleg a régi ablak beépítésekor az volt a cél, hogy minél masszívabb legyen a végeredmény, és kiállja az idő próbáját. Ha ezzel megvagyunk, következik az új ablak beállítása, majd a visszaépítés és a szigetelés. Nagyon meglepődtem, hogy az említetteken kívül mennyi hasznos információ áll az érdeklődők rendelkezésére. Szerintem nagyon jó dolog, hogy ma már az interneten léteznek ilyen oldalak, hisz a hozzánk hasonló lelkes amatőröknek ez nagyon jó kiindulópont azzal kapcsolatban, hogy is zajlik felújításkor egy ablakcsere. Végeredményben az imaházunk végre elnyerte méltó pompáját, egy olyan épület lett belőle, ahová a hívek szívesen járnak, hogy találkozzanak, együtt legyenek és megvitassák az élet nagy dolgait. Ráadásul az is közelebb hozott minket egymáshoz, hogy a felújítás közös munkából valósult meg, no meg persze némi szakértői segítségből.