A Buddha és a masszázs

A legtöbb vallás mély gyökerekkel kapcsolódik az őt hordozó kultúrához. Itt Európában például elmondhatjuk, hogy a Római Birodalom bukása után a papok és szerzetesek munkája nélkül még több veszett volna el az antik tudásból. A vallások oda-vissza hatnak a tudományokra és művészetekre, és ez nincs máshogy Thaiföldön sem.

A thai masszázs az ő kultúrájuk, hagyományaik és népi gyógyászatuk szerves része, és nem véletlen, hogy a világ minden táján elterjedt. Számos igazolhatóan jótékony hatása van, és rengetegen használják világszerte. De hogyan kapcsolódik a vallásokhoz?

Nos, az egyik hagyományos történet szerint a thai masszázs rendszerét Dzsíbaka Kumár Bhaccsa, Gautama Buddha orvosa dolgozta ki, aki a történetek szerint a Buddha mellett többek között India királyát is gyógyította.


De miééééért. avagy miért is ástam bele magam ennyire a thai masszázs eredetébe?

Azért mert engem személyesen érint a dolog. Rendszeresen járok ugyanis thai masszázsra, egész pontosan a Karma masszázsszalonokba. Annak idején az olajos hátmasszázs árakra kerestem rá az interneten, és így futottam beléjük, azóta is áldom a szerencsés Google-keresésemet.

Ugyanis nem csak profik és kedvesek, nem csak könnyen elérhetők (mindkét szalonjuk Budapest belvárosában van) hanem megfizethetőek is. Nem csak az olajos hátmasszázs árak jók náluk: jó áraik vannak tradícionális thai masszázsra, fejmasszázsra, lábmasszázsra, herbál masszázsra és nyakmasszázsra is.

Lehet hozzájuk harminc percre, hatvan percre, vagy kilencven percre is időpontot foglalni, és a járvány kezdete óta nagyon odafigyelnek az ezzel kapcsolatos szabályozásra is. Folyamatosan fertőtlenítenek, maszkot hordanak.

Nekem, amióta hozzájuk járok, szépen lassan az életem részévé vált a thai masszázs. Nagyon jót tesz az egészségemnek. Megfigyelésem szerint (nem tudom, ez okozza-e) kevesebbet vagyok beteg. Jobb a tartásom, kevesebbet fáj a hátam és a lábam. Jó hatással van a kedélyemre: nyugodtabb és stresszmentesebb vagyok a mindennapokban.

Szóval csak ajánlani tudom őket, ahogy magát a thai masszázs intézményét is. Érdemes nem csak passzívan fogadni az „élményt”, hanem utánaolvasni az egész filozófiájának és történetének is, ahogyan én is tettem

Hidd el, el fog varázsolni a dolog.